DET MILITÄRA ÖSTERMALM – en guidad promenad

Postad den 7 oktober 2015 i Aktuellt, Kultur | Inga kommentarer »

Onsdagen den 30 september 2015 tog oss den mycket kunnige guiden Gunnar Ekedahl med på en promenad på ”Det militära Östermalm”.

Militären har sedan 1600-talet funnits på Östermalm. Under Karl XIV Johan hade Gärdet en glansperiod med stora trupp-parader. Svea Livgarde och Hästgardet låg då i kasern på Fredrikshovs slott på Storgatan.

År 1901 kom en ny härordning, då indelningsverket från Karl den XIs dagar försvann och ersattes av värnpliktsarmén. År 1910 fanns hela 6 regementen på Östermalm samt Generalstaben och ett antal militära skolor och förvaltningar. På Skeppsholmen fanns även Flottans huvudstation.

På den tiden och fram till 2a världskrigets slut rörde sig således 1000-tals militärer i stadsdelen och då alla bar uniform var de ett tydligt och markant inslag i folklivet. Stockholm/Östermalm var därmed en militärtät garnisionsstadsdel helt i klass med förebilden Berlin/Potsdam. Undra på att stadsdelen fått många gatunamn och stadsdelar uppkallade efter segerherrar och segerslag.

Vi började promenaden vid Gustaf Adolfskyrkan, som byggdes som en Garnisionskyrka för Svea Livgarde och invigdes år 1892. I kyrkans park finns Svea Livgardes Minnessten omgiven av 4 mörsare. Numera tillhör kyrkan Oscars församling.

Vi fortsatte mot nuvarande Garnisionen. Bakom detta stora huskomplex vid Linnégatan/Oxenstiernasgatan döljer sig en vacker park och de gamla, magnifika Livgardeskasernerna; Svea Livgarde från 1888 och Göta Livgarde från 1890. De ansågs på den tiden vara Stockholms största byggnadskomplex.

Vi passerade Fredrikshovs Slott, som numera är rester av ett större slott uppfört för änkedrottningen Lovisa Ulrika. Vi går förbi Oscarskyrkan och tar Storgatan fram till Hästgardekasernen, numera Riksantikvarieämbetet.

Vi stannade till vid Karlaplan 4, där Försvarets Kryptoavdelning låg. Här fick vi veta att den inkallade professorn Arne Beurling under 2a världskriget knäckte koden för den hemliga tyska telegramtrafiken på svenska telekablar till och från trupperna i Norge och Finland. Den svenska regeringen och ÖB fick därmed full insyn i tyskarnas verksamhet och planering. Men – cykelbudet som trampade iväg med telegrammen till Militärstaberna i Grå Huset och till UD, mellanlandade i sitt hyresrum och fotograferade handlingarna fvb sovjetiska militärattachén.

Vid Karlaplan tittade vi på Flygarmonumentet med Örnen. Vi följde sedan Östermalmsgatan till Generalitetshuset (Grå Huset) och beundrade inskriptionen:

Exercitus sine duce corpus est sine spiritu – En här utan ledare är som en kropp utan själ.

Vid Valhallavägen kan vi se Krigsarkivet och det stora förvaltningskomplexet ”Tre Kronor”. Intressant var också att få veta att en annan militär organisation ligger på Östermalm, nämligen Frälsningsarmén. Högkvarteret och Templet finns på Östermalmsgatan och deras egen Krigsskola för utbildning av frälsningsarmens officerare låg tidigare på Skeppargatan.

Vid Sibyllegatans slut ser vi Stockholms äldsta militära byggnad, Kronobageriet, uppfört på 1500-talet.

Vi avslutade promenaden vid Tyghuset, senare Artillerigåren och idag Armémuseum. Lite undanskymt under träden i utkanten kan vi se Poltavamonumentet; Moder Svea sänker fanan över en stupad karolin och på sockeln kan man läsa: Till fosterlandets fallna söner.

Ett STORT TACK till guiden Gunnar Ekedahl för denna intressanta fotvandring i militärens spår.

(Text och bild: Barbro Enocksson)

Gustaf Adolfskyrkan

Gustaf Adolfskyrkan

Generalitetshuset -Östermalmsgatan_87

Generalitetshuset -Östermalmsgatan_87

160px-Svea_and_Göta_livgarde_2010

Svea och Göta Livgarde

guiden Gunnar Ekedahl

Vår duktige guide Gunnar Ekedahl

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *