Lilla Lule älv ska leva igen

Postad den 12 maj 2014 i Aktuellt | Inga kommentarer »

På Facebook finns en grupp under namn Vuollerim/Jokkmokk. Lille Lule älv ska leva igen. Gruppen har tillkommit för att skapa opinion så att Luleälvarna tas med bland de utbyggda älvar som blir föremål för miljörestaurerande åtgärder enligt EU:s vattendirektiv.

I april hölls ett välbesökt stormöte i Vuollerims Fokets hus där drömmen om att väcka liv i torrfåran i Letsi är mycket stark. Voullerimgruppen kämpar för att få till en förstudie med försökstappningar i syfte att utvärdera om det går att återskapa ekologiskt liv i den nästan två mil långa stenöknen nedströms Letsi kraftstation.

Vattenfall, som på 40-talet gjorde upp med markägarna och gav dessa några tusenlappar och bibehållande av fiskerätten, talade aldrig om att fåran skulle torrläggas. Nu, idag, vill dock inte Vattenfall delta i förstudien med försökstappningar.

Voullerimborna ser att turismen är på uppgång och det vore ett steg på vägen att kunna erbjuda fiske nedströms Letsi. Miljön blir dessutom mycket vackrare om det är vatten i fåran.

Vill du veta mera om detta så kan du gå in på länken:https://www.facebook.com/groups/450212525122731/.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *