Seminarium Musik och framgångsanda i Piteå älvdal den 15 november 2014 kl. i ABF-huset. Ett samarrangemang med Norrbottens Gille och Tornedalingar i Stockholm.

Medverkan av:  Helena Stenberg, kommunalråd i Piteå kommun, Helena Öhlund, kommunalråd i Älvsbyns kommun,  Bengt-Urban Fransson, politisk chefredaktör för Piteå-Tidningen,  Mikael Lindeman, marknadschef vid biltestverksamheten Icemaker, Roger Norén, konsertchef Acusticum i Piteå, Petter Sundkvist, professor Musikhögskolan i Piteå, Birgitta Strömbäck, tidigare informationschef vid Norrbottens läns landsting, Rut Niska Säfström, ordförande i Tornedalingar i Stockholm, Ulf Öqvist, Norrbottens Gille och Gunnar Lassinantti, ABF Stockholm.

I kommentarerna nedan finns ett kort referat av seminariet. Se även Gösta Jonssons krönika på www.arjeplognytt.se.

 

Ett svar till “Seminarium Musik och framgångsanda i Piteå älvdal den 15 november 2014 kl. i ABF-huset. Ett samarrangemang med Norrbottens Gille och Tornedalingar i Stockholm.”

 1. Barbro Enocksson skriver:

  Vi fick först en presentation av marknadschefen för Icemakers i Arjeplog som arbetar med biltester i unik vintermiljö. Här testar bl.a de stora drakarna Mercedes, BMW sina bilar i det hårda klimatet. Läget är särskilt gynnsamt eftersom det finns stora sjöytor att bygga banor på. Man omsätter miljarder under de 5 vintermånaderna. Flygplatsen i Arvidsjaur är utbyggd för att klara trycket av resande av tusentals tekniker som arbetar och bor i regionen under högsäsong. Det finns ungefär 1000 hotellplatser i området Arjeplog-Arvidsjaur- Slagnäs. Enda hotet är de alltmer milda vintrarna som förkortar säsongen.
  Rekommenderar filmen ”Isens giganter” på Youtube https://www.youtube.com/watch?v=e0CFhhAOWoA där de två grundarna berättar sin historia.

  Vi fick också en imponerande presentation av Musikhögskolan i Piteå och Acusticum, som betyder ”Den som låter höra om sig”. Taket i Acusticum är höj- och sänkbart, 5 m upp och ner. Det väger 100 ton på en yta av 600 m2. Orgeln som byggdes 2009 är förstås unik, i världsklass. Läs mer på http://www.studioacusticum.com.
  Därefter följde en kort presentation av de fyra kommunerna Arvidsjaur, Arjeplog, Piteå och Älvsbyn, vilka ju alla andas optimism och entreprenöranda. Älvsbyn framhöll särskilt Polarbröd, Älvsbyhus och alla filminspelningar som genererar arbetstillfällen. Alla kommuner följer jämställdshetsplanen.
  Läs mer på: http://www.arjeplog.se, http://www.arvidsjaur.se, http://www.pitea.se, http://www.alvsbyn.se

  Arrangörer: ABF, http://www.norrbottensgille.se, http://www.tornedalingar.se, http://www.abfstockholm.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *